Tilbage

Forebyggelse og behandling af forkølelse

Forkølelse skyldes en infektion med et virus, og kan derfor ikke behandles med penicillin eller andre antibiotika. Der er dog nogle ting man kan gøre, for at undgå at blive smittet, ligesom man kan pleje sig selv, hvis man alligevel er blevet forkølet.

Symptomer og sygdomsforløb

Mange bliver ramt af forkølelse hvert eneste år. Det starter som regel med en smule ondt i halsen, let feber og en generel følelse af ikke at være helt på toppen. Efter et par dage begynder snuen, næsen stopper til og du kan begynde at hoste. Du er blevet forkølet, og kan godt regne med at være det de næste syv dages tid. Læs mere om, hvordan du undgår at blive forkølet og om, hvordan du kan pleje dig selv, hvis du alligevel er blevet forkølet.

Forebyggelse af forkølelse
God håndhygiejne
Forkølelse smitter ved, at du får viruspartikler på hænderne og derefter rører eksempelvis mund, næse eller øjne, så viruset kan komme i kontakt med dine slimhinder. Smitten sker altså ikke, fordi en person i nærheden af dig nyser, selvom det er den gængse opfattelse. En måde at forebygge på, er altså at have god håndhygiejne og vaske hænder flere gange om dagen.
Varme og et godt immunforsvar

Et gammelt husmoderråd er, at du skal sørge for at holde dig varm, for at undgå en forkølelse. Det er slet ikke en så dårlig idé endda, for vira overlever bedre i kulde og kan bedre inficere dine slimhænder hvis de er kolde og tørre, som de bliver, når du er udenfor på en kold dag. Det er også vigtigt, at have et godt immunforsvar, der kan bekæmpe viruset. Det opnår du ved en varieret kost med alle de vitaminer og mineraler, du har brug for, samt ved at dyrke regelmæssig motion


Køb produkter mod forkølelse


Køb kosttilskud her

DinApoteker august 2019

Behandling af forkølelse

"Et gammelt husmoderråd er, at du skal sørge for at holde dig varm, for at undgå en forkølelse"

Behandling af forkølelse

Selvom du gør alt hvad du kan, for at undgå at blive syg, er det desværre meget almindeligt at blive ramt af forkølelse år efter år. Der findes hundredevis af forskellige vira, der kan smitte dig, og derfor bliver du ikke resistent over for sygdommen, bare fordi du har været forkølet én gang. Særligt mindre børn er i risiko for at blive forkølede, formentlig fordi de er mere i kontakt med forskellige vira i deres instutution, samtidigt med, at deres immunforsvar ikke er færdigudviklet endnu. Da forkølelse skyldes et virus, virker penicillin eller anden antibiotika ikke. Det bedste du kan gøre for dig selv, er at behandle dine symptomer, så det ikke føles ligeså slemt at være syg.

Gode råd til at lindre symptomerne

Når du er syg, skal du lytte efter din krop. Hvis du har det okay med det, kan du fortsat dyrke motion og gå på arbejde, men du bør lade være, hvis du får det værre. Om natten kan det være rart at ligge højt med hovedet, ved at ligge med to puder eller lægge bøger under madrassen. Du kan tage smertestillende medicin indeholdende paracetamol for at dulme feberen og en eventuel hovedpine. Mod din stoppede næse kan du bruge en næsespray som hjælper dig med at kunne trække vejret gennem næsen igen. Her skal du være opmærksom på ikke at bruge den i mere end 10 dage. Salve indeholdende mentol og kamfer kan virke lindrende, og her findes f.eks. Mentholatum, som kan smøres på brystet og under næsen ved behov. Det kan lindre med en kop varm te, og du kan tilsætte honning for at smøre halsen en smule.

Behandling af børn

Ved små børn under 2 år skal du altid rådføre dig med lægen før du giver medicin, ligesom du ved større børn bør kontakte lægen, hvis du er i tvivl om, hvad dit barn fejler. Feber er et godt udtryk for sygdom, men dit barns almene tilstand siger som regel mere end en temperaturmåling. Hvis dit barn er inaktivt, sover mere end normalt, ikke spiser eller på anden måde virker påvirket, bør du sålede kontakte lægen, selvom der ingen feber er. Hvis dit barn skal behandles med medicin, skal du være opmærksom på, at det skal have en anden dosis end voksne. Du kan på pakningen se, om medicinen må gives til børn, og i så fald hvor meget barnet skal have baseret på alder eller vægt. Hvis du er i tvivl om doseringen, kan du altid spørge på dit apotek.

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.