Tilbage
Tilpas udvalg

Stomiartikler

På DinApoteker.dk kan du se apotekets sortiment indenfor stomiartikler. Find hvad du mangler og vælg netop efter dit behov. Kan du ikke finde hvad du søger, så kig ned på dit lokale apotek. Vi er der jo for at hjælpe dig. Og vi står klar tæt på i nærheden af dig!

19 Produkter
Sorter efter:

Stomi og hjælpemidler

Hvad er en stomi?

Stomi betyder egentlig bare munding eller mund. Ordet anvendes i den medicinske verden om en operativt skabt forbindelse (åbning) mellem et organ og huden for eksempel tarmen og huden. Formålet med en stomi er at erstatte eller aflaste et sygt organ - for eksempel ved at lede afføringen ud, hvis endetarmen er bortopereret.
Der findes flere typer af stomier, der alle enten leder tarmindhold eller urin gennem bugvæggen.
I alt lever ca 11.000 personer mennesker med stomi. Personer med tyktarmsstomi (colostomi) udgør hovedparten, cirka 7.500. Der er cirka 2.500 med tyndtarmsstomi (såkaldt ileostomi).
Urostomier, der omfatter udførsel af urinvejende lever ca 600 md

Flere typer af stomier

En stomi får sin latinske benævnelse efter det sted i tarmkanalen, hvor forbindelsen fra tarmen eller urinvejene til huden dannes.

Ileostomi

Der findes flere former for stomier fra tyndtarmen. Ileostomi (tyndtarmsstomi) bruges af og til som en udvej svær colitis ulcerosa eller Mb. Crohn, når det er nødvendigt at fjerne tyktarmen og endetarmen. Ved nogle sygdomme er det nødvendigt at have en midlertid stomi i en periode. Det kan være ved colitis ulcerosa og det laves også hos patienter, der er opereret for kræft i endetarmen.
Gennem en ileostomi kommer der tyndtarmsindhold, der er tyndtflydende som væske eller lind pasta cirka 0,5 til 1 liter pr. døgn. Det er stort set uden lugt og består overvejende af vand og salte og indeholder enzymer. Ved kontakt med huden kan der opstå betydelig irritation af huden primært grundet indholdet af vævsnedbrydende enzymer.

Jejunostomi

Jejunostomi (der er en stomi højt oppe i tyndtarmen) ses oftest, hvor det har været nødvendigt med flere operationer på tyndtarmen ved morbus Crohn, hvor det har været nødvendigt at fjerne meget tarm. Endelig kan en høj tyndtarmsstomi anlægges på grund af blodpropper i karrene til tyndtarmen. Gennem en jejunostomi kommer der meget tyndt tarmindhold. Som følge af dette kan der opstå mangel på væske og ernæring. Derfor får patienter med denne type stomi ofte ekstra tilskud af intravenøs væske og ernæring.

Kolostomi

Kolostomi (Der er stomi i tyktarmen ) anvendes ikke sjældent, hvor cancer sidder lavt i endetarmen, som grundet kræften fjernes for at få svulsten helt ud, eller hvis kirurgerne i samråd med en patient, der i forvejen er svækket.
Der findes fire former for kolostomi navngivet efter hvor den er udført i colon:

Urostomi

Urostomi eller urinvejs-stomi, hvoraf der findes to hovedtyper:
Ureterokutaneostomi, hvor selve urinlederen (ureter) føres ud som stomi og tyndtarms-urostomi. Brickerblære (ileumblære), hvor urinlederne (ureteres) er syet på et cirka 20 centimeter stykke tarm taget fra tyndtarmen. Man konstruerer et kunstigt reservoir, som urinen samles i og derefter ledes urinen ud gennem stomien i bugvæggen. Tarmstykket, man bruger, er levende, så både blod og nerveforsyning er bevaret. Stomien ligner en ileostomi. Urinen opsamles i tømbar pose.

Midlertidig eller blivende stomi?

Stomier omtales oftest som enten midlertidige eller blivende (permanente). Det vil som regel være den tilgrundliggende sygdom, der afgør, om en stomi skal være midlertidig eller blivende.
Det er ikke sjældent at en tilstødende sygdom fører til, at en midlertidig stomi må være blivende, fordi almentilstanden ikke tillader ny operation, hvor stomien kan lukkes.

Årsager til permanent stomi

Hvor der er betændelsestilstande i tynd- og tyktarm, som colitis ulcerosa eller morbus Crohn, som, til trods for at disse sygdomme ikke er ondartede, kan udvikle sig således, at hele eller dele af endetarm, tyktarm eller tyndtarm må fjernes.
Hvor der er tale om cancer i endetarmen kan man vælge at fjerne endetarmen.
Hvor der er cancer i urinblæren, hvor man må behandles ved at fjerne urinblæren.
Hvor der er medfødte misdannelser, der medfører manglende eller forkert udvikling af tyktarm eller endetarm. Sådanne medfødte sygdomme kan føre til, at børn og unge kommer til at vokse op med stomi.

Årsager til midlertidig ileostomi eller kolostomi

Midlertidig urostomi anvendes faktisk sjældent.
Der er flere årsager til at kirurgerne vælger at lave en midlertidig ileostomi eller kolostomi:

Hvor placeres stomien?

Stomiens placering på maven er meget vigtig for den efterfølgende pleje og pasning af stomien og for funktionen af stomien. Stomien skal sidde, så den stomiopererede kan se den og nemt komme til stomien med sine hænder. Stomien må ikke genere, når man arbejder, ved sport og sexliv, eller når man sover og slapper af.
Inden stomien laves, vurderes nøje, hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere den. Der tages hensyn til hudfolder, ar, knoglefremspring, talje og tidligere operationsar. Oftest er ileostomi placeret i højre side af maveregionen lidt under navlen, cirka midt mellem navlen og forreste punkt af hoftekammen. Kolostomi er normalt placeret i venstre side af maveregionen lidt under navleniveau, cirka midt mellem navlen og forreste punkt af hoftekammen.

Hvordan ser en stomi ud?

Udseendet ahfænger helt af stomiens konstruktion.

Ileostomi

En ileostomi er lyserød til rød og vil som regel fremstå som rund Den er cirka 2-3 centimeter i diameter og cirka 2-4 centimeter høj. Der er ingen følenerver i slimhinden, så man kan ikke mærke, når man rører ved stomien. Stomien er hårdfør, men det er helt normalt, hvis den bløder lidt ved berøring som ved poseskift og daglig hygiejnerutiner.

Kolostomi

En kolostomi er lyserød til rød og som regel rund, men den kan også være lidt aflang/oval. Størrelsen er cirka 2-5 centimeter i diameter/bredden, højden 2-3 centimeter. Der er ingen følenerver i slimhinden, så man kan ikke mærke, når man rører ved stomien.

Hudirritation og stomi

Er det normalt med hudirritationer når man har stomi?

Det er absolut helt normalt at patienter med stomier får hudproblemer omkring stomien.
Der kan være mange grunde til at du oplever hudirritation ved stomi. Det kan for eksempel være mekanisk påvirkning (for eksempel tryk mod huden, stramt tøj eller tøj der gnider mod huden omkring stomien) eller kemisk påvirkning (eksempelvis urin, afføring eller sæberester). Også tillukning af huden med ikke særligt hudvenlig klæbende stomimaterialer belaster huden og føre til hudirritation.

Der opstår ofte irritation, hvor afføring og urin møder hudbarrieren

Mange vil opleve at afføring og urin kommer i direkte kontakt med huden, og dette er altid en belastning for huden, da det nedbryde hudens beskyttelsesbarriere. Hudens barriere er det yderste tynde lag af vores hud der beskytter mod indtrængning af og påvirkning fra uønskede ting der kommer i kontakt med huden (bakterier, rester fra afføring og urin). Nedbrydning/ødelæggelse af hudens barriere vil kunne give anledning til hudirritation.

Klæbemateriale og hyppig afvaskning af huden

Stomiprodukternes klæbende bagside vil også ofte kunne belaste din hud. Hver gang du fjerner stomipladen vil potentielt medføre små skader på huden, når klæberen hænger (for godt) fast i huden. Det samme kan forekomme efter afvaskning af huden (som ellers normalt betragtes som noget godt), men hyppig afvaskning kan have den modsatte effekt . Det kan nemlig føre til hudirritation.

Tegn på hudirritationer

Kontakteksem

Almindelig kontakteksem er betegnelsen for eksem som udvikles på huden efter en påvirkning udefra. Den ydre påvirkning irriterer din hud.
Du kan påvirke sin hud ved for eksempel at vaske den overdrevent med vand og sæbe. Her vil du fjerne det naturlige fedtlag på huden, der har til opgave at beskytte din hud. Det kan sagtens være, at din hud også kommer i direkte kontakt med urin, afføring, sårsekret eller lignende.

Allergisk kontakteksem

Er eksemet kommet som følge af allergi-påvirkning, er der tale om et allergisk kontakteksem, som kan forårsages af eksempelvis parfume, konserveringsmidler eller andre tilsætningsstoffer, der kommer i direkte kontakt med huden. I stomi sammenhæng vil der kunne forekomme en allergisk påvirkning fra stomipladens lim eller pasta samt andet materiale, der kommer i længere tids kontakt med huden.
Ikke sjældent opstår sårdannelse omkring en stomi. Sker der ændringer i huden omkring din stomi, bør du tale med en sygeplejerske eller en læge med speciale i stomier.

Kan jeg forebygge hudirritation?

Der er mange forholdsregler, du børfølge, når du har stomi, for at undgå, at du får hudproblemer.
Gør det til en vane, at pleje din hud med uparfumeret fugtighedscreme
Du bør sørge for optimal hygiejne, altså afvask, skylning og tørring
Undgå unødig skift af stomiplade
Du bør undgå, at din hud kommer i kontakt med afføring og urin
Undgå om muligt alle irritanter som sæberester og parfumerede cremer

Hvad, hvis der går betændelse i huden?

Opstår der rødme, varme, hævelse og smerte, er det som altid de klassiske tegn på infektion.
Infektion kan opstå, hvis der er en defekt i huden (for eksempel en rift), og hvis der samtidigt er bakterier på huden, der er i stand til at fremkalde en infektion. Du har forøget risiko for hudinfektion, fordi din hud omkring stomien er sart.

Hvad kan jeg gøre for at forebygge ?

Det mest optimale, du selv kan gøre for at undgå en infektion i huden, når du har stomi, er at du vasker din huden grundigt med vand og uparfumeret sæbe. Og sørg for at få skyllet sæben godt af og eventuelt skylle med sterilt saltvand. Det er desuden vigtigt at sørge for at huden bliver tør efter vask/skylning.

Særlige hjælpemidler ved hudirritation?

Der eksisterer heldigvis mange hjælpemidler, man du mend fordel kan benytte, hvis du har problemer med huden i forbindelse med stomien:
Du kan anvende et stomisystem, der er individuelt tilpasset (eventuelt til to-dels bandage)Tal evt med din speciallæge eller sygeplejerske herom.
Du kan med fordel anvende vandbeskyttende og silikonebaserede beskyttelsesfolier. Dem sætter du på det hudområde, der er blevet irriteret eller vil kunne blive irriteret. Mange anvender således beskyttelsesfilm forebyggende.
Brug flere gange dagligt en egnet barrierecreme, som er en fugtighedscreme, der påføres huden og som frembringer en vandafvisende og beskyttende ekstra hudbarriere eller hinde.

Behandling af voldsomme hudirritationer i forbindelse med en stomi?

Du kan bruge Med mild uparfumeret fugtighedscreme Er det værre, kan en creme eller en oplløsning med binyrebarkhormon være på sin plads. Du bør lade lægen eller sygeplejersken kigge med, hvis ikke du kan klare dig med fugtighedscremen.

Behov for hjælp?

Kontakt din stomisygeplejerske på det stomiambulatorium, du er tilknyttet
Kontakt evt. din praktiserende læge
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.