Menstruationssmerter - hvad kan du gøre?

Menstruationssmerter opleves af mere end 50 % af alle kvinder og ses hyppigst hos de yngre kvinder.
Årsagen til menstruationssmerter er at livmoderen består af en masse muskler, som trækker sig sammen når man får sin menstruation. Dette kan hos nogen udløse en smerte. Smerterne opleves som kramper i underlivet der kommer og går. Ofte starter smerterne i timerne før menstruationen begynder og kan vare op til flere dage.
Behandling af menstruationssmerter
Man kan forsøge sig med behandling af menstruationssmerter ved at bruge svage former for smertestillende lægemidler, der kan købes i håndkøb, fx hovedpinepiller.
Først vil man anbefale at man forsøger sig med paracetamol som eksempelvis købes som pamol, pinex eller panodiler. Disse er at foretrække da de har en god smertestillende effekt og færreste bivirkninger.
Har man ikke tilstrækkelig effekt af disse kan man forsøge sig med ibuprofen, som går under dette navn eller ipren. Inden man starter op på dette lægemiddel skal man dog først tage forbehold for, om man får anden medicin der ikke må tages i samme forbindelse eller lider af andre sygdomme, der gør at det ikke er hensigtsmæssig at anvende dette præparat. Dette kan apotekspersonalet på apoteket hjælpe med at afklare.
Det ses, at kvinder der lider meget af menstruationssmerter kan have god effekt af at starte på p-piller, hvilket skal opstartes via egen læge. Vær dog opmærksom på, at p-piller har andre bivirkinger.
Hvad kan jeg selv gøre mod smerterne?
Man kan selv forsøge sig med forskellige ting, der kan bidrage til at lindre smerterne.
- Fysisk aktivitet
- Varme – eksempelvis varmepude eller varmedunk
Hvornår skal jeg søge læge?
Vi på apoteket anbefaler at man søger læge i disse tilfælde:
- Meget kraftige underlivssmerter
- Underlivssmerter igennem hele cyklus
- Smerter ved ægløsning
- Ved blødning før menstruation
- Ved tyngdefølelse i underlivet
- Ved manglende effekt af håndkøbslægemidler
- Hvis du ikke tidligere har døjet med det, men pludselig oplever at menstruationen bliver smertefuld
Har du spørgsmål eller er i tvivl om noget er du velkommen til at kontakte apotekspersonalet for rådgivning eller gøre brug af vores chatfunktion på vores hjemmeside DinApoteker.dk
DinApoteker.dk November 2022