Duroferon
Duroferon indeholder Jernsulfat, Ferrosulfat.
Vi skal nødvendigvis jævnligt have tilført metallet Jern. Det er vitalt for kroppens evne til at transportere ilt rundt i blodet.
Jernmangel er dog meget normalt i Danmark, især blandt kvinder.Vores krop indeholder i størrelsesordenen 2-3 gram Jern. To tredjedele er indbygget i vore røde blodceller, en tredjedel i kroppens organer.
Vi mister jern hver dag. Det er indlysende, at kvinder der menstruerer mister meget Jern. Derfor har kvinder et øget behov for jern i forhold til mænd.Børn i 1-2 års-alderen og teenagere har også et stort behov for jern, fordi de vokser så meget. Også graviditet øger jernbehovet.
Naturlige jernkilderJern findes i rige mængder i: Kød, indmad og fiskKornprodukter, grønne grøntsager, bælgfrugter, tørret frugt.
Fødevarer kan påvirke optagelsenMange forskellige stoffer i kosten har indflydelse på optagelsen af kostens jern: C-vitamin øger kroppens optagelse af jern.
Derfor kan et glas orangejuice være fint at skylle jerntabletterne ned med. Mælks indhold af calcium, polyfenolerne i rødvin og te samt kostfibre nedsætter derimod optageligheden af jern.
Jern er nødvendigt for de røde blodceller, hvor det er en vital bestanddel af hæmoglobinet., og dermed gør det muligt at få transporteret ilt fra lungerne til kroppens celler.
I musklerne findes også et jernholdigt stof, myoglobin, der ligeledes binder ilten.og er essentielt for muskelfunktionen.
Jern er også vigtigt for nogle enzymsystemer bl.a. nogle, der deltager i det antioxidative forsvar.
Kroppens indhold af jern, er bundet til proteiner. Hvis du indtager store doser jern, vil en del af dette jern optræde frit i kroppen. Frit jern kan under disse omstændigheder øge dannelsen af de såkaldte frie radikaler i kroppen. JernmangelJernmangel ses ofte hos kvinder i 20-40 års-alderen og hver 5 eller hver 6 af alle teenage-piger.75 % af danske kvinder har tilstrækkeligt jern nok i kroppens depoter til at gennemgå en normal graviditet uden at få jernmangel.
Symptomer på jernmangel eller blodmangel: Træthed, hovedpine, svimmelhed. Hjertebanken. Åndenød.
Ved jernmangel anbefales dagligt 200 mg jern til voksne og 2-3 mg jern/kg til børn. Når hæmoglobinniveauet er normalt, bør jernbehandlingen fortsætte 3-6 måneder, til jerndepoter er fyldte.
Gravide anbefales jerntilskud på 40-50 mg/dag fra 10. graviditetsuge.Børn fra 6 til 12 måneder anbefales 8 mg jern dagligt. (Bør kun undlades, hvis barnet får 400 ml modermælkserstatning, tilskudsblanding eller industrielt fremstillet vælling).
For tidligt fødte børn anbefales fra 4 uger til 12 måneder ca. 8 mg jern dagligt.
Bivirkninger ved Jerntilskud: Mavesmerter, Kvalme, Forstoppelse, Sort afføring
Stort indtag af jerntilskud kan give ophobning af jern og muligvis fremme dannelsen af frie radikaler.
Man mistænker for stort indtag af jern for at øge risikoen for kræft og blodprop i hjertet.
Ved akut overdosering er forgiftningssymptomerne mavesmerter, opkastninger og ofte blodig diarré.
Jernforgiftning er en af de hyppigste lægemiddelforgiftninger. Særligt hos børn, der har fundet pakken med vitaminer eller jerntabletter.
Har du dit barn mistænkt for at have taget flere tabletter kan du kontakte giftlinjen på telefon 82 12 12 12. Du skal hellere ringe en gang for meget end en gang for lidt!
Interaktioner med JernMange metaller, herunder også jern, binder sig til tetracykliner, der er en gruppe antibiotika og nedsætter deres optagelse væsentligt.
Der bør derfor gå mindst 3 timer mellem indtagelsen af tetracykliner og jern.
Høje doser af calcium og mangan hæmmer jernoptagelsen, medens C-vitamin øger optagelsen af jern, specielt ved jernmangel.
Selv om du kan købe lægemidler uden recept og uden lægens har ordineret, er der stadig tale om et lægemiddel.
Alle lægemidler har både virkninger og bivirkninger. Ingen bør derfor ukritisk anvende lægemidler – selv om de fås uden recept.
'Nogle lægemidler kan påvirke virkningen af andre lægemidler og deres virkning kan ændres afhængigt af indtagelse af mad og drikke.
Læs derfor altid indlægssedlen inden brug.
Du må altid spørge os på dit lokale apotek – eller brug chatten her på DinApoteker.dk, hvis du er i tvivl.