Insuflon er et lille plastikkateter, der er beregnet til at indgive en meget lille dosis medicin i vævet lige under huden. Katetret indsættes ved hjælp af en lille nål, der igen fjernes når katetret er på plads.
Katetret er til éngangsbrug.
Insuflon placeres på ballen eller i maven på de sædvanlige steder, hvor der gives insulin, og hvor insuflon generer mindst muligt.
Katreret skal skiftes ca. hver 3-4. dag.
Der skiftes hyppigere ved problemer som for eksempel rødme, irritation, smerter ved indstikssted, utæthed eller evt. manglende effekt af insulin, der kan vise sig som uforklarligt højt blodsukker.
Fjern først den gamle insuflon efter der er lagt en ny. Hermed undgår man, at der via hænderne overføres bakterier fra den gamle insuflon til den nye, der skal lægges.
Ved skift kan plastret løsnes med vådservietter, der indeholder klæbefjerner. Servietterne kan irritere huden. Derfor er det vigtigt efterfølgende at vaske huden med mild sæbe og vand.
Nogle har erfaringer med at løsne plastret med olie, og andre bruger ingenting.
Anvendelse:
Vask hænder før start.
På indstiksstedet pålægges evt. lokalbedøvende creme 1½ time før man lægger insuflonen. Huden kan også bedøves ved at nedkøle den ca. 1 minut med en isterning eller lignende.
Selve indstikket:
Huden afsprittes med huddesinfektionsserviet.
Vær sikker på at huden er ren og tør, ellers kan plastret ikke klæbe.
Herefter løftes en hudfold med 2 fingre, og insuflon stikkes ind for enden af den løftede hudfold i en vinkel på 45º. Åbningen i kanylen skal vende opad, da det gør indstikket lettere.
Insuflon stikkes ind med et hurtigt tryk, for at undgå at plastikkatetret krøller.
Stålnålen fjernes, og insuflon fastgøres med medfølgende plaster.
For at insuflonet ikke skal glide ud under denne procedure, er det en god ide at holde lidt igen pa° insuflonet,
Sørg for, at plastret sidder godt fast.
Ved indsprøjtning af insulin:
Det anbefales at anvende 8 mm. nåle, da længere nåle giver risiko for at stikke hul i plastikkatetret. Ved brug af kortere nåle som 5 og 6 mm. kan der være risiko for, at nålen ikke kommer korrekt igennem gummimembranen.
Insulinpen gøres herefter klar på vanlig vis med luftskud, derefter indstilles den dosis, der skal indsprøjtes.
Nålen stikkes ind midt i gummimembranen, til nålen er helt væk i insuflon.
Ved indstik skal åbningen i kanylen vende indad mod huden. Det forhindrer, at man kommer til at stikke hul indvendig i insuflon. Hvis nålen stikkes skævt ind i gummimembranen, rammer man kanten indvendig i insuflon. Det mærkes som modstand, førsøg da at rotere nålen forsigtigt.
Insulin indsprøjtes langsomt, og nålen trækkes først ud, når alt insulin er sprøjtet ind, og der derefter er talt til 10.
Gummimembranen tåler 75 indstik.
En insuflon har et dødt rum svarende til ½ enhed. Ved første indsprøjtning efter skift af insuflonen, kan der evt. tages højde for dette.
Personlig pleje:
Brusebad kan tages uden tildækning af insuflon. Undlad at tage bad den første time efter, der er lagt insuflon, da plasteret lettere vil løsne sig.
Ved meget varme bade, karbade og svømning kan der opstå problemer med at plasteret løsner sig. I disse situationer kan tildækning med Tegaderm+Pad anbefales.